Este un adevăr universal recunoscut că o tânără, posesoare a unui weekend liber, are nevoie de preocupări rafinate. Doamnelor și domnișoarelor, puneți-vă bonetele și rochiile de epocă imaginare și țineți-vă bine, pentru că vă propun o aventură în Anglia georgiană!

***

Sunt a doua cea mai mare fană Jane Austen în viață (prima este, cu siguranță, prietena mea, Ligia, căreia îi dedic acest articol).

I-am citit toate romanele de cel puțin două ori, am urmărit toate mini-seriile și ecranizările (inclusiv cele greu de urmărit, *cough-Keira-Knightly-cough*) și am văzut majoritatea filmele inspirate din cărțile ei (de la Clueless, From Prada to Nada și Bridget Jones’s Diary, la Lost in Austen, The Jane Austen Book Club, și Austenland). Iar ieri, când newsletter-ul lunar Goodreads m-a anunțat că a apărut o nouă carte bazată pe universul austenian, am știu că trebuie s-o trec pe lista de lecturi.

Cum anul ăsta se împlinesc 200 de ani de la moartea autoarei britanice, m-am gândit să vă propun un weekend de răsfățuri cu care până și Lizzie Bennet sau Emma Woodhouse ar fi de acord.

Shall we? 😀

Delicii culinare

Gătesc doar în 3 cazuri: dacă e ceva extrem de simplu, ce ar putea face și un copil (a se vedea rețeta de cookies sau rețetele mele preferate de brunch acasă), dacă o fac pentru oamenii la care țin (să nu uităm Dezastrul Vinetele 2017, care mi-a distrus reputația gastronomică în familie) sau dacă e vorba despre ceva fancy, scos dintr-o veche carte de gătit franțuzească sau, de ce nu, dintr-una britanică de la 1774.

La acest ultim capitol a fost o bucurie s-o descopăr pe Bryton Taylor, care publică atât pe blogul ei, cât și pe canalul de YouTube, rețete inspirate de cărți celebre. În cazul lui Jane Austen, Bryton propune două rețete: mere cu vin la cuptor (din ”Emma”) și supă albă (din ”Pride and Prejudice”).

Cum prefer felurile de mâncare care se gătesc simplissim (și urăsc să gătesc carne, care era conținută în cantități masive în supa albă), o să încerc merele la cuptor (faptul că au și vin e doar un bonus).

Fără nicio legătură cu Jane Austen, vă recomand să aruncați un ochi peste canalul lui Bryton și să vedeți o sumedenie de rețete geniale, inspirate de cărți precum ”Coraline”, ”Harry Potter”, ”Lord of the Rings”, ”Frumoasa și Bestia” și multe altele. Dacă aveți un blog de cooking sau știți pe cineva care are unul, poate îi recomandați să facă ceva similar pentru felurile de mâncare pomenite în literatura română – eu aș deveni o fană instant!

Lectura de dimineață

Dacă nu aveți deja în format fizic romanele lui Jane Austen (ceea ce e mare păcat), vă recomand să le descărcați, complet gratuit și legal, de pe Project Gutenberg.

Iar dacă ați citit deja cărțile ei mai cunoscute, puteți încerca ”Love and Friendship”, romanul-parodie pe care l-a scris în adolescență, sau o culegere de scrisori adresate rudelor ei, în special corespondența dintre ea și sora ei mai mare, Cassandra.

Eine kleine Nachtmusik

În lipsa Netflix-ului și a televiziunii, Jane Austen, ca și majoritatea eroinelor din romanele ei, își petrecea serile dând mici concerte la pian pentru familie și prieteni.

Și, cum în epoca respectivă partiturile muzicale erau foarte scumpe (și nu exista Spotify), oamenii își împrumutau reciproc partituri și apoi le copiau de mână (un proces lung și chinuitor) pe caiete. Familia Austen a lăsat în urmă 600 de bucăți muzicale, respectiv 8 volume de partituri, dintre care 2 scrise de mână chiar de Jane.

Dacă aveți un pian acasă, veți afla cu bucurie că le puteți accesa pe multe dintre ele online, gratuit, pentru că Universitatea din Southampton le-a achiziționat, conservat și digitalizat. Le găsiți aici.

Dacă nu aveți un pian, dar vreți, în bună tradiție austeniană, să învățați să cântați la unul, vă recomand Virtual Piano, la care puteți cânta folosind…tastatura. 😀

O seară la Operă

După cum bine știți, multe dintre personajele feminine din romanele lui Jane Austen (ca și multe tinere din epoca respectivă, de altfel) mergeau în timpul ”sezonului” la Londra, în căutarea unui soț. Când era respectivul ”sezon”, poate vă întrebați? Începând din noiembrie și până în mai, odată cu sesiunile parlamentare, când membrii celor două Camere care locuiau în afara capitalei veneau la Londra, aducându-și familiile cu ei. Distracțiile ”sezonului” includeau cine fastuoase, petreceri luxuriante și, bineînțeles, mersul la Operă.

Vă recomand să experimentați opera live, mergând la un spectacol, dar, dacă, la fel ca mine, v-ați trezit cam târziu și n-ați mai găsit bilete la un anumit spectacol sau dacă nu există Operă în orașul în care locuiți, vă puteți răsfăța cu cele mai frumoase producții de operă europene, gratuit, de pe propria canapea.

Este vorba despre platforma Operavision, unde 15 dintre cele mai renumite companii de operă europene transmit live (și apoi în varianta înregistrată, timp de 6 luni) opere celebre, la o calitate excepțională și cu subtitrările de rigoare.

Dintre cele existente acum, vă recomand ”La Traviata”, înregistrată în cadrul Festivalului Verdi de luna aceasta, ”Madama Butterfly”, pusă în scenă de Teatro Real Madrid și o ”Tosca” cu o scenografie contemporană, aparținând Den Norske Opera & Ballet.

Nu uitați să aruncați un ochi și la secțiunea ”Coming Soon”, pentru a vedea când sunt transmise live următoarele spectacole. Pe 3 noiembrie, la 7 seara, de exemplu, eu voi fi pe canapeaua din sufragerie, cu un pahar roșu de vin, urmărind live Nunta lui Figaro pusă în scenă de Garsington Opera.

Una pe față, două pe dos

Pe lângă muzică și dans, femeile din epoca georgiană își petreceau serile cosând în fața șemineului. În lipsa unui șemineu real, există numeroase video-uri de 8 sau 10 ore cu șeminee pe YouTube (sau, bineînțeles, varianta auditivă pe Noisli), iar dacă nu știți să coaseți sau să croșetați (guilty as charged), puteți accesa o sumedenie de cursuri gratuite de cusut online, cum ar fi acesta.

Odată ce ați deprins tehnicile de bază, vă puteți distra cu un goblen, o activitate care sună desuet la noi, dar pe care tot mai mulți tineri vestici o practică. Cum bănuiesc că n-aveți chef să faceți un goblen cu eternele vapoare pe mare, cai alergând sau flori în vaze, vă sugerez să aruncați un ochi pe unul dintre multele site-uri unde vă puteți crea, gratuit, propriul vostru șablon, pornind de la o fotografie pe care o aveți.

Eu am folosit Stitch Fiddle și am transformat o fotografie a superbei Yvonna (da, sora mea mai mică; da, știu că nu semănăm; da, ea e aia mai frumoasă) într-un model de goblen, pe care cineva mult mai talentat ca mine ar putea să-l transforme în realitate. Sigur, nu trebuie să vă aruncați din prima la fotografii complicate, puteți începe cu un text scurt și amuzant (Feminist as Fuck, anyone?), pe care să-l transformați într-un mic tablou de făcut cadou unei prietene.

Arta scrisului

În absența emailului și a Messenger-ului, eroinele și eroii romanelor lui Austen își trimiteau lungi și elegante scrisori redactate de mână (care erau folosite, bineînțeles, pentru a prezenta mai bine personajele și a crea răsturnări de situație).

Dacă nu aveți un Mr Darcy care să vă trimită o epistolă (*insert oftat adânc*), puteți face voi o bucurie unei prietene sau unui prieten cu o scrisoare de mână. Și, dacă vreți ca bucuria să fie dublată de uimire, puteți urma un curs de caligrafie, pentru a comunica la fel de elegant vizual, ca și în exprimare.

Există numeroase ateliere de caligrafie în România (am descoperit cu surprindere, cu un simplu Google search), dar dacă vă este mai comod, puteți căuta un curs online, gratuit. Un exemplu e Calligraphy: The Basics, de la Udemy, care durează doar o oră. Nu veți fi experți în arta caligrafiei la finalul lui, dar veți avea niște noțiuni de bază care vă vor fi de folos la un curs mai avansat.

***

Închei aici recomandările mele pentru un weekend à la Austen, cu speranța că ați găsit ceva care să vă bucure, pentru că, așa cum spunea nemuritoarea scriitoare, ”e bine să ai, pe cât cu putință, cât mai multe contacte cu fericirea”. Așa să ne ajute Jane!